Cihazlar arası güvenli geçiş başladı: Şifre dönemi kapanıyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Parolalar tarihe karışıyor. Apple, WWDC 2025 etkinliğinde tanıttığı iOS 26 ile dijital güvenlikte ezber bozan bir adım attı. Yeni işletim sistemi sayesinde kullanıcılar, şifre kullanmadan farklı cihazlar ve platformlar arasında güvenli veri aktarımı yapabilecek. Şirketin bu yeniliği, hem kullanıcı deneyimini kolaylaştırıyor hem de platform bağımlılığını ortadan kaldırıyor. Parolasız Dönem Başlıyor: Passkey Teknolojisi Genişliyor iOS 26 ile birlikte Apple’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı passkey (şifresiz giriş anahtarı) sistemi, sadece Apple cihazlarıyla sınırlı kalmıyor. Artık Android, Windows ve üçüncü parti parola yöneticileri üzerinden de kullanılabilecek. Bu sayede kullanıcılar, Apple ekosistemi dışında da parolasız kimlik doğrulama deneyimini yaşayabilecek. Veri Aktarımı Uçtan Uca Şifreleniyor Yeni sistem, Apple’ın FIDO Alliance ile birlikte geliştirdiği güvenlik altyapısına dayanıyor. Passkey’lerin yanı sıra geleneksel parolalar ve tek seferlik doğrulama kodları da platformlar arası aktarılabiliyor. Tüm bu süreç uçtan uca şifreleme, Face ID ve Touch ID gibi yerel kimlik doğrulama yöntemleriyle destekleniyor. En dikkat çeken detaylardan biri ise: Hiçbir kullanıcı verisi cihazlarda açık biçimde saklanmıyor. Apple Ekosisteminde Devrim Niteliğinde Değişim Daha önce sadece iCloud Keychain üzerinden Apple cihazları arasında senkronize edilebilen şifresiz oturum anahtarları, artık çok daha geniş bir kullanım alanına kavuşuyor. Bu da kullanıcıların cihaz değiştirirken ya da farklı platformlara geçiş yaparken güvenlikten ödün vermeden oturumlarını sürdürebilecekleri anlamına geliyor. Apple, bu özelliği 2025 yılı içinde yayınlanacak iOS 26 güncellemeleriyle birlikte aktif hale getirmeyi planlıyor. Şifre kullanmayı güvenlik açısından riskli bulan ancak alternatifine geçmekte tereddüt eden kullanıcılar için bu adım, önemli bir eşik olabilir. KAYNAK: SÖZCÜ

Geri