A
Admin
Yönetici
Yönetici
Evlilik, insanların hayatında en özel anlarından birisidir. Bununla birlikte düğün masrafları, yeni bir yuva kurmanın heyecanı kadar maddi yük de getirmektedir. Ülkemizde bu yükü hafifletmek için Devlet desteği olarak, genel bilinen tabiri ile “çeyiz parası” yasal adı ise “evlenme ödeneği” sunulmaktadır. Çeyiz parası esasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, ölüm geliri veya ölüm aylığı alan hak sahiplerine, bu gelir veya aylığı almakta iken evlenmeleri durumunda yapılan toptan ödemeyi ifade etmektedir. HAKLAR NELERDİR? Evlenme ödeneğinden yararlanmak için üç temel şart aranmaktadır. Bunlar: 1-Anne veya babasının sigortalılığı nedeniyle ölüm geliri veya aylığı alan kız çocuğu olmak, 2-Bu aylığı veya geliri almakta iken evlenmiş olmak, 3-SGK’dan alacakları Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile SGK’ya yazılı talepte bulunmak. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 37. maddesine göre, evlilik nedeniyle yetim aylığı kesilen kız çocukları, son aldıkları aylığın 24 katı tutarında çeyiz parası alabilir. Örneğin, 4/A (SSK) veya 4/B (Bağ-Kur) kapsamında yetim aylığı alan bir kadın, evlendiğinde bu haktan faydalanır. Çeyiz parası sadece kadınlara özeldir; erkekler bu haktan yararlanamaz. Ayrıca, sigortalı çalışan kadınlar yetim aylığı alamadığı için çeyiz parasına da hak kazanamaz. Evlilik öncesi yetim aylığı almış ancak çalışmaya başlamış kadınlar da bu kapsama girmez. Çeyiz parası bir defaya mahsustur; ikinci evliliklerde ödenmez. Başvuru için evlilik tarihinden itibaren 5 yıl içinde SGK’ya müracaat edilmesi şarttır, aksi halde hak zamanaşımına uğrar ve çeyiz parası ödenmez. Evlenme ödeneği verilen kız çocuklarının gelir veya aylıkları, evlenme tarihini izleyen ödeme dönemi başından itibaren durdurulur. Evlenme ödeneği alan kız çocukları boşandıkları takdirde, bu kişilere hak sahipliğinden doğan gelir ve aylığı tekrar bağlanır. Ancak bu kişiler evlenme ödeneğini aldıkları tarihten itibaren iki yıl içinde boşanırlarsa, bu iki yıllık sürede gelir ya da aylık bağlanmaz, iki yıllık süre dolduktan sonra aylığa tekrar hak kazanırlar. ÖDEME TUTARI 01.10.2008 tarihinden önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olarak çalışan kamu görevlisi sigortalıların hak sahipleri için ise; evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş (karı veya koca) ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının 12 aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir. NASIL BAŞVURULUR? SGK’dan temin edilecek Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile;4(a) (SSK) veya 4(b) (Bağ-Kur) kapsamındaki evlenme ödeneği için sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlükleri’ne, 5510 Sayılı Kanuna tabi kamu görevlisi olan (4/c’li) sigortalıların hak sahipleri ile 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tabi sigortalıların hak sahipleri ise dilekçe ile Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı adresine müracaat edilmesi gerekir.