A
Admin
Yönetici
Yönetici
Gaziantep’te çevre bilincini artırmak ve geri dönüşüm kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla yeni bir sistem devreye alındı. "Depozitosu Olan Ambalajlar" (DOA) adı verilen bu cihazlar sayesinde vatandaşlar artık çöpe atmak yerine geri dönüşüme kazandırdıkları her ambalajdan gelir elde edebiliyor. Proje, kısa süre içinde Türkiye’nin 81 iline yayılacak. Her Boş Şişe Artık 25 Kuruş Değerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen proje kapsamında, yerli üretim DOA cihazları belirlenen noktalara yerleştirildi. Vatandaşlar bu cihazlara, üzerinde “Depozito Yönetim Sistemi” logosu bulunan plastik ambalajları bırakarak, her biri için 25 kuruş kazanabiliyor. Sistemi kullanmak oldukça basit. DOA mobil uygulaması cep telefonlarına indiriliyor, ardından kullanıcılar TC kimlik numarası ya da DOA kartıyla sisteme giriş yapıyor. Toplanan teşvik ödemeleri e-cüzdana aktarılıyor; istenirse banka hesabına havale yapılabiliyor ya da alışverişlerde kullanılabiliyor. Hedef: Doğayı Korumak, Ekonomiyi Canlandırmak DOA cihazının tanıtım toplantısında konuşan Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, bu sistemin doğaya atılan ambalajları ekonomiye kazandırma noktasında büyük önem taşıdığını söyledi. “Bu proje sayesinde ambalajlar çöp olmaktan çıkıyor; geri dönüştürülebilir değerli ham maddelere dönüşüyor,” dedi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise uygulamanın hem çevreyi koruma hem de bireyleri teşvik etme açısından örnek bir adım olduğunu vurguladı. “Doğayı korumak hepimizin sorumluluğu. Bu projeyle hem vatandaşımız kazanacak hem de doğa nefes alacak,” ifadelerini kullandı. 81 İlde Uygulama Başlıyor Pilot uygulamanın Gaziantep’te başlamasının ardından projenin kısa sürede tüm illerde hayata geçirilmesi planlanıyor. DOA sistemiyle birlikte Türkiye'de çevre dostu alışkanlıkların daha geniş kitlelere ulaşması, geri dönüşüm oranlarının artması ve özellikle gençlerin bu konuda daha bilinçli hareket etmesi bekleniyor. Proje, ekonomik değer üretmenin yanı sıra çevreyi koruyan sürdürülebilir bir yaşam modeli oluşturmayı hedefliyor. (Sözcü)