Boğaziçi’nde tören değil direniş: Mezun sahnede diplomasını yırttı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Yüksek Onur Derecesi ile mezun olan Doruk Dörücü, mezuniyet töreninde dikkat çeken bir protestoya imza attı. Diplomasını aldıktan sonra sahnede yırtan Dörücü, “Bu istibdat rejiminin diplomasını reddediyorum. Ben bu diplomayı kayyumdan değil, seçilmiş rektörden alırım” dedi. Törende bazı izleyiciler tepki gösterse de, öğrenciler ve katılımcıların büyük kısmı Dörücü’ye alkışlarla destek verdi. Sahnede yaşanan bu çıkış, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki mezuniyet haftasının seyrini değiştirdi. Törene damga vuran protesto 1-4 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen mezuniyet haftası, üniversitenin bölümleri tarafından ayrı ayrı törenlerle gerçekleştiriliyor. Toplu mezuniyet törenine izin verilmemesi üzerine öğrenciler, çarşamba günü “alternatif mezuniyet töreni” düzenlemişti. Perşembe günkü resmi törende, Doruk Dörücü’nün protestosu gündemi sarstı. Dörücü, diploma alırken şu sözleri sarf etti: “Bu diploma hükümsüzdür. Müstakbel cumhurbaşkanının diplomasını iptal eden, kafasına göre fakülte açıp kapatan bu istibdat rejiminin diplomasını reddediyorum. Bu rejim benim de diplomamı iptal eder, sizin de. Bu bölümü de kapatır, bu okulu da. Ben diplomamı bu kayyumdan değil, seçilmiş rektörden alırım.” Salonda protestoya tepki gösteren birkaç kişi, “Mezuniyete geldik, siyaset dinlemeye gelmedik” diyerek ses yükseltse de, Dörücü’ye destek alkışları daha baskın oldu. Öğrenciler, “Onu dinleyeceksin, o mezun oldu” ve “Kayyumlar gidecek, biz kalacağız” sloganları attı. “Bu kararlar akademik değil, siyasi” Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri, 2021’den bu yana kayyum rektör atamalarına karşı mücadele ediyor. Bu yıl 4.’sü yapılan alternatif mezuniyet töreninde, öğrenciler üniversiteye yönelik müdahalelere tepki gösteren bir açıklama yaptı: “Yönetim Bilimleri Fakültesi’nin kapatılması ve Fen-Edebiyat Fakültesi’nin bölünmesi kararları tamamen siyasi müdahaledir. Üniversitemizi masa başında dizayn etmeye çalışıyorlar. Bu kararlar, öğrencilerin ve akademisyenlerin hiçbirine danışılmadan alınmıştır.” Öğrenciler, akademik özgürlüğün, özerkliğin ve demokratik işleyişin yeniden tesisi için mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek taleplerini sıraladı: • Fakülte kapatma ve bölme kararları geri çekilsin • Üniversite bileşenleri her karara dahil edilsin • Hamlin Hall yurdu kapatılmasın • Kayyum yönetimi tanınmasın

Geri