A
Admin
Yönetici
Yönetici
Bingöl merkeze bağlı Akdurmuş köyü muhtarı(Guldar) Mahmut Bahadır ve Düz Yayla küyü muhtarı Mahmut Alas çiftçilerin, domuz istilaları nedeniyle tarım yapamaz hale geldiklerini belirterek yetkililerden destek istedi. Bingöl merkeze bağlı Akdurmuş (Zazaca adıyla Guldar) Köyü’nün muhtarı Mahmut Bahadır, 2014 yılından bu yana köyüne hizmet ediyor. 2016-2017 yıllarında başlattıkları “Guldar Domatesi” için coğrafi işaret çalışmasının 2023 yılında tamamlanarak tescil belgesi aldıklarını hatırlatan Bahadır, bu başarıya rağmen domuz istilası nedeniyle üretimin sürdürülemediğini ifade etti. “Geçen yıl kendi bahçemde domates yetiştirdim. Tel örgüyle çevirmeme rağmen domuzlar bir gecede tüm emeğimi yok etti. Bu sorunu yalnızca ben değil, tüm köylüler yaşıyor. Köylerde tarıma ilgi zaten az, ancak bu gibi nedenlerle köylüler tamamen üretimden uzaklaşıyor,” diyen Ekinci, özellikle orman köylerinde vatandaşların sahip olduğu arazilerin sınırlı olduğunu, emek verip ürün alamayan köylünün ise göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Bahadır, domuz istilasının yalnızca ürün kaybına değil, kırsaldaki nüfusun azalmasına da neden olduğunu vurguladı: “Bir dönüm, üç dönüm bahçesi olan insan tüm geçimini oradan sağlamaya çalışıyor. Ancak bir gecede her şey yok oluyor. Köylü emeğinin karşılığını alamadığı için göç ediyor. Köyler boşalıyor. Bu durumun en büyük sebeplerinden biri domuz istilasıdır.” “Domuzlar Köyde Ekim Alanı Bırakmadı” Düz Yayla Köyü Muhtarı Mahmut Alas da köylerinde yıllardır domuzların büyük zarara yol açtığını belirterek, “5-6 yıldır domuzlar köyde ekim alanı bırakmadı. Geçen yıl 50 dönüm mısır ektim, hepsi zarar etti. Buğday ektik, darmadağın ettiler. Defalarca yetkililere bildirdik ama kimse ilgilenmedi,” dedi. Alas, sadece tarım değil, can güvenliğinin de tehdit altında olduğunu söyledi: “Domuzlar artık köy içine kadar giriyor. 2023 yılında Çocuğuma saldırdılar, 15 dikiş atıldı. İki köpeğimi öldürdüler. Çocuklarım korkudan Hayvanı otlatmaya gidemiyor” HABER:EYLEM ÖZEN