A
Admin
Yönetici
Yönetici
“Deprem uzmanı getirdik” diyebilmek için, Kuşadası’ndan Nazilli’ye, büyükşehire kadar seminer üstüne seminer verdirirler. Aydın’a bu kadar sık gelip gitmeye başlayınca, sonunda hoca da “Ben bu Kuşadası’na yerleşeyim” demiş galiba… Ama işler ters gitmiş, hocanın başına gelmeyen kalmamış. DEPREM UZMANININ KAÇAK YAZLIĞI Övgün Hoca, Kuşadası’ndan bir yazlık alır. Bina eski, çatısı göçmüş. Kendince güçlendirme yapar, ama iş kontrolden çıkar: • Zemin girişinde yaklaşık 14,5 m² kapatılıp yeni bir oda yapılır. • Yetmez, çatı komple kaldırılır, kat çıkılır 52,00 m² yeni bir oda daha yapılır. • O da yetmez, yaklaşık 7,00 m² de bahçeye depo ve tuvalet yapılır. Yani, küçük yazlıkta toplamda yaklaşık 73 m² “kaçak” imalat yapılır. 70 m² olan yazlık, 140 m²’ye çıkmış olur. Yani neredeyse bir bina kadar büyümüş — ruhsatsız. Sonra ne olur? Şikâyet gelir. Belediye harekete geçer. TCK 184/1 maddesi gereğince “İmar kirliliğine neden olmaktan” dava açılır. Suçlu bulunur. 136 bin TL ceza kesilir. “Bir ayda düzeltirsen, ceza 30 bine düşer” denir. Hoca, eklemeleri yıkmaya başlar. HOCANIN CEVABI: “DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRDİM” Hocamız hemen açıklama yapar: “Depremde çatısı hasar gören bir evi aldım, güçlendirdim. Çelik çatkı yaptırdım, prefabrik deprem odası eklettim. Hepsi güvenli.” Ama hocam, konumuz bu değil ki! Konu deprem değil, kaçak yapı! Temele dokunmamışsın. Kolon, kiriş güçlendirmemişsin. Yani yapısal dayanımı artırmamışsın, sadece metrekareyi artırmışsın. Üstelik izinsiz. İki usta çağırıp belediyeyi es geçmişsin. Sonra yakalanınca da meseleyi “Deprem bilinci”ne çekmişsin. Olmaz hocam. HOCAM, DOĞRUYA DOĞRU DE Devlet imara aykırı bir işlem görürse - ister akademisyen ol, ister sade vatandaş - gereğini yapar. Samimi pozlar verdiğin belediye başkanlarının bile bir yere kadar sözü geçer. İşi büyüten sensin hocam: Kaçak yapıyı savunurken bile “Depreme dayanıklı hale getirdim” diyorsun. Evin yarısını eklemişsin, hâlâ deprem konuşuyorsun. Hocam, dürüst olalım: Muhtemelen ucuza bir yazlık denk getirdiniz. İzin almadan tadilat yapmışsın. Komşu seni CİMER’e şikâyet etmiş. Yakalanmışsın. Devlet de cezanı kesmiş. Bu kadar basit. SON SÖZÜM SANA HOCAM Yapman gereken şu: Çık, dürüstçe söyle: “Hata yaptım. Projeye aykırı yapı yaptım. Dersimi aldım. Bir daha kaçak bina yaparsam bana da deprem uzmanı demesinler.” Yarın bir deprem açıklaması yaptığında insanlar “Yine mi sallıyor?” demesin hocam. Ve hocam, sana bir inşaat mühendisi tavsiyesi: Yeraltı senin işinse, Yeryüzünde bina işlerinde mutlaka bir inşaat mühendisine danış. Saygılarımla hocam!