A
Admin
Yönetici
Yönetici
İzmir’in tarihi ilçesi Bergama, insanlık tarihine armağan ettiği parşömenle uluslararası sahnede yerini almaya hazırlanıyor. Kaymakam Avni Oral, Bergama parşömeninin kültürel ve ekonomik potansiyelini ortaya çıkaracak kapsamlı bir tanıtım ve markalaşma projesi başlattıklarını açıkladı. “BERGAMA KÂĞIDI” OLARAK DÜNYA ÇAPINDA TANITILACAK Bergama Kaymakamı Avni Oral, düzenlediği basın toplantısında binlerce yıllık tarihiyle insanlık kültürüne yön veren Bergama parşömeni için yeni bir dönemin başladığını duyurdu. Projenin yalnızca tanıtım değil; üretim, istihdam, marka değeri ve kültürel kimlik gibi çok yönlü hedefler içerdiğini belirten Oral, “Parşömeni sadece bir tarihsel belge değil, geleceğe taşınacak kültürel bir marka olarak görüyoruz” dedi. UNESCO BAŞVURUSU YAPILACAK, AR-GE SÜRECİ DEVAM EDİYOR Proje kapsamında hazırlanan logolar ve sloganlarla tanıtım süreci başlatılırken, Bergama parşömeni için UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne başvuru yapılması da gündemde. Parşömen üretimiyle ilgili AR-GE çalışmalarının sürdüğünü belirten Kaymakam Oral, projenin kalıcı bir etki yaratması için bilimsel ve teknik altyapının güçlendirileceğini söyledi. "PARŞÖMENİ FRANSIZCADAN DEĞİL, BERGAMA’DAN OKUYACAĞIZ" Kaymakam Oral, parşömenin artık “pergament” olarak değil, doğrudan “Bergama Kâğıdı” adıyla tanıtılacağını vurguladı. “Bu kültürel mirasın kökenini Bergama ismiyle yeniden kuracağız. Çünkü bu yalnızca Bergama’nın değil, Türkiye’nin de kültürel gücüdür” ifadelerini kullanan Oral, proje ile yerel ve ulusal aidiyet duygusunun da güçlendirilmesini amaçladıklarını belirtti. MARKA KENT VİZYONUNUN LOKOMOTİFİ Proje, Bergama’nın tarihi ve kültürel dokusunu ekonomik ve turistik fırsatlara dönüştürme hedefiyle uyumlu şekilde hayata geçiriliyor. Parşömen projesinin, ilçenin "marka kent" vizyonunun lokomotif unsurlarından biri olacağı ifade edilirken, Bergama’nın sahip olduğu zengin mirasın dünya ölçeğinde daha görünür hale getirilmesi amaçlanıyor.