Bergama'da gençler tarih ve kültürle buluştu

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri (World Heritage Volunteers-WHV) 2025 Kampanyası kapsamında Türkiye’den seçilen iki alandan biri olan Bergama, genç gönüllülere kapılarını açtı. Program, 15-25 yaş arasındaki gençlerin Bergama’nın tarihi, kültürel ve ekonomik değerlerini yakından tanımasını sağladı.

ÜRETİM TESİSİ ZİYARETİ: BERGAMA TULUM PEYNİRİ

İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonu ve Bergama Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde başlayan programın ilk durağı, Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir süt ürünleri firması oldu. Gençler, üretim tesisini gezerek, coğrafi işaret tescili Bergama Ticaret Odası tarafından alınan Bergama Tulum Peyniri’nin üretim aşamaları hakkında detaylı bilgi aldı.

TARİHİ ARASTA ÇARŞISI KEŞFİ

Üretim tesisi ziyaretinin ardından gençler, Bergama’nın tarihi Arasta Çarşısına yöneldi. BERTO Başkan Yardımcısı Melih Çağdaş eşliğinde Arasta sokaklarını gezen gönüllüler, çarşının kültürel ve ticari yapısı hakkında bilgiler edindi.

PARŞÖMENİN DOĞUŞ HİKAYESİ

Program kapsamında gençler, Krates Parşömen temsilcisi Hazel Aymaz’dan parşömenin doğuş hikayesini dinledi. Ardından Türkiye’deki "Son Karatabak" unvanıyla tanınan ve 2021’de Yaşayan İnsan Hazinesi seçilen İsmail Araç ile bir araya gelerek hem parşömenin inceliklerini hem de Bergama’nın köklü tarihine dair anılarını dinleme fırsatı buldu.

HACI HEKİM HAMAMI ZİYARETİ

Programın son durağı, Bergama Kaymakamlığı tarafından restore edilerek yeniden işlev kazandırılan Hacı Hekim Hamamı oldu. Burada açılan sergiyi gezen gençler, tarihi dokuyla bütünleşmiş modern sunumları yakından görme imkânı buldu.

Dünya Mirası Gönüllüleri Kampanyası sayesinde, gençler Bergama’nın sadece tarihi geçmişine değil, günümüzdeki üretim ve kültürel yaşamına da tanıklık etti.

Geri