Başka Şehirden Ya Da Başka İlçeden Tur Kaldırmak Meselesi

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Değerli meslektaşlarım, Son günlerde bazı şehirlerdeki acentalarımızın, başka bir şehirde tur faaliyeti yapıp yapamayacağına dair sorular aldım. O yüzden bu konuya net ve açıklayıcı bir şekilde değinmek istiyorum. Mevzuat, etik kurallar ve pratik sahada neler yapılabileceğini sizinle paylaşmak isterim. Şöyle bir örnek verelim: Acentemiz Muğla ili merkezli ve TÜRSAB belgeli. Fakat Marmaris’te ofisi yok. Online rezervasyon üzerinden Bodrum’dan tura katılım sağlayacak bir misafir geliyor. Marmaris’ten kalkışlı bir tura, Bodrum’dan gelen bu misafiri dahil etmek istiyor. Acaba yapabilir mi? Bu noktada şu temel maddeye dikkat etmeliyiz: Yönetmelik – Madde 7: Seyahat acentaları, belge aldıkları adreste faaliyet göstermek zorundadır. Bu adres dışında ticari faaliyet gösterecekleri her yer için şube açmakla yükümlüdürler. Bu madde, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’na dayanarak yayımlanan Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nin 07.11.2007 tarihli ve 26666 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış hâlidir. Yani, bir şehirde veya ilçede fiziki ofisiniz yoksa o yerden tur kalkışı organize edemezsiniz. Eğer oradan tur kalkacaksa, ya o bölgede bir şube açmalısınız ya da belge sahibi bir acente ile iş birliği yapmalısınız. Aksi halde mevzuat dışı faaliyet sayılır. Bu durumda ne yapılabilir? 1. O şehirde belge sahibi bir acente ile “yetkili acentelik” anlaşması yaparsınız. Böylece o acente sizin adınıza tur kalkışı işlemini yapar. Siz de bu hizmeti etik ve yasal çerçevede sunmuş olursunuz. 2. Taşımalı sistemle hareket edebilirsiniz. Yani misafiri kendi şehrinizdeki kalkış noktasına getirir, tura buradan başlatırsınız. Bu durumda diğer şehir sadece transfer durağı olur, kalkış yeri sayılmaz. Ayrıca önemli bir hukuki detayı da hatırlatmak isterim: Müteselsilen sorumluluk ilkesi gereği, eğer başka bir şehirde usulsüz kalkış yaparsanız ve burada bir sorun çıkarsa (örneğin kaza, vergi sorunu, şikayet, vb.), hem siz hem de o hizmeti sağlayan kişi ya da kuruluş birlikte sorumlu tutulursunuz. Bu ciddi bir risktir. Yani bir yerde tur faaliyeti göstermek için sadece müşteri bulmak yeterli değildir. O bölgedeki fiziksel varlığınız, yetkiniz ve mevzuata uygun yapınız da olmalıdır. Özetle: Farklı şehir ya da ilçeden tur kaldırmak için şube açılmalı veya yetkili acente ile protokol yapılmalıdır. Mevzuat buna açık hüküm getiriyor. Etik açıdan ise o bölgedeki belgeli acentaların hakkını gasp etmemek için bu kurallara uymak önemlidir. Bu gibi durumlarda bir belge sahibi yerel acente ile iş birliği yapmanız, yasal sorumluluğu paylaşmanız ve sektörel dayanışmayı güçlendirmeniz adına en doğru adım olacaktır. Bilgilendirme görevimi yerine getirdim. Şimdi takdir sizlerin. Saygılarımla, Aydın Avcı

Geri