Bal Potansiyeli Tarım Fuarında Tanıtıldı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, kentte arıcılığın güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, bunun en önemli nedenlerinden birinin kirlenmemiş doğal flora olduğunu söyledi.

“Erzurum, ülke bal üretimine değer katıyor”​

Kenger, Erzurum’un geniş çayır ve mera varlığı, tarımsal faaliyetlerde kimyasal kullanımının düşük olması, yüksek rakımı, zengin ballı bitki çeşitliliği ve farklı iklim ile topoğrafik yapısının arıcılığa büyük avantaj sağladığını ifade etti. Kentte yaklaşık bin 800 yerli arıcı ve 132 bin koloni bulunduğunu söyleyen Kenger, bunun yanı sıra bin 600’e yakın gezginci arıcının 200 bin koloni ile üretim yaptığını belirtti. Kenger, “Bu tablo, Erzurum’un kendi arı varlığından daha fazlasıyla ülke bal üretimine katkı sunduğunu göstermektedir” dedi.

“Arıcılık doğanın bereket temsilcisi”​

Arıcılığın tarımsal faaliyetleri destekleyen önemli bir alan olduğuna dikkat çeken Kenger, “Arı, çalışkanlığı ile insanlara örnek olan sosyal bir canlıdır. Doğaya katkısı ve sürdürülebilirlik açısından da değer taşır. Biz de bu potansiyelin farkındayız ve sektörün gelişmesi için sahada destekleyici adımlar atmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Fuarın en tatlı bölümü: Arıcılık standı​

2-7 Eylül 2025 tarihleri arasında Erzurum’da düzenlenen Tarım Fuarı’nda da arıcılık sektörü geniş şekilde tanıtıldı. “Bal Tadında Arıcı ve Arıcılık Şehri Erzurum” sloganıyla açılan stantta, kentin arıcılık potansiyeli gözler önüne serildi.

Altı gün süren fuarda Erzurum’un farklı ilçelerinden getirilen ballar sergilendi, ziyaretçilere arı akvaryumu aracılığıyla arıların faaliyetleri yakından gösterildi. Ayrıca organik üretim yapan arıcılar doğrudan tanıtım yapma fırsatı buldu. Fuarda yalnızca bal değil, tarımsal alanda organik ve iyi tarım uygulamalarına dair bilgilendirmeler de hem üreticilere hem tüketicilere aktarıldı.

İHA

Geri