A
Admin
Yönetici
Yönetici
İki genç avukatım aynı odada çalışırlardı. Birisi hoş sohbet, kalemi güçlü ve hızlı yazar, üretken bir avukattı. Biz bir şey dediğimizde hemen yapar, güzel dilekçeler ortaya çıkarırdı. Diğeri ise garip bir şekilde çalışırdı. Bilgili birisiydi ama işini yapması için bazen yalvarmak, bazen de itelemek; zaman zaman da hatalarını gidermek için kendimiz üstlenmek zorunda kalırdık. Yabancı müvekkillerimizden dolar kazanır, avukatlarımıza da dolar üzerinden –hem de çok cömert– ücret öderdik. Sene sonu gelince, kendime göre iyi olanı ödüllendiren, kötü olanı teşvik eden bir yöntem buldum. İyi gördüğüme 250 dolar, diğerine 100 dolar zam yaptım. Kötü olan, diğer oda arkadaşından örnek alır da iyi olursa daha çok kazanabileceğini görür; iyi olan da kendisine kötü olandan daha yüksek zam yaptığımızı görür, değerini bildiğimizi anlar diye düşünmüştüm. Hiç istemediğim ve öngörmediğim oldu: İyi olan “Benim farkım bu kadar mı?” diyerek bozuldu, kötü olan da “Aynı odadayız, benim ondan ne farkım var da bana az zam yaptı?” diyerek bozuldu. Musluklarından meyve suyu akıyor diyerek büroyu övdüğünü duyduğum iki avukat da, büronun ne kadar adaletsiz ve kötü bir yer olduğunu konuşmaya başlamışlar. Kurumlaşmaya başlamama neden olan olay bu oldu. Bir hafta sonunda, yokluğumda çalışanlarımla toplanıp durumu tespit etmesini istediğim yönetim danışmanı, büronun ne kadar güzel bir yer olduğunu tespit etmek yerine, büronun bir yangın yeri olduğunu aceleyle bildirdi: “Mehmet Bey, durum hiç de sizin dediğiniz gibi değil! Acilen bir şeyler yapmanız lazım!” deyince şaşırdım kaldım. Durumu tartıştığım yönetim koçum, yapmayı önerdiği şeyi şöyle tarif etti: “Öyle bir şey yapmalısınız ki, aynı odada çalışan, aynı işleri yapan ama farklı zam alan iki avukat da aldıkları zamma itiraz etmeyip, hak ettiklerinin o miktar olduğunu kabul etmeli, şikayet etmemeliler!” Yaklaşık 10 yıl süren bir süreç sonucunda, imkânsız görünen bu şeyi başardım! Nasıl mı? Kurumlaşarak… Ama nasıl kurumlaşarak? Yazılarımı takip etmeye devam edin, hepsini bütün samimiyetimle paylaşacağım. Kaynak: gunce.com