A
Admin
Yönetici
Yönetici
Çorum Hitit Üniversitesi’nde sağlık alanında önemli bir yenilik ortaya çıktı. Ameliyatlarda ve cerrahi operasyonlarda kullanılan malzemelerin sayımını kolaylaştırmak ve sterilitenin korunmasını sağlamak amacıyla tasarlanan sayım eldiveni, sağlık çalışanlarına büyük kolaylık sunacak. Makine ve imalat teknolojileri alanında uzman akademisyenler tarafından geliştirilen bu yenilikçi ürün, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan tasarım tescili alarak dikkat çekti. Steril Alanlarda Doğru ve Güvenli Sayım İçin Özel Tasarım Hitit Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Gülay Yılmazel, Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Çalmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Remziye Cici’nin ortak çalışmasıyla hayat bulan sayım eldiveni, ameliyathanelerde sterilitenin korunması ve malzeme sayımının doğru yapılması için tasarlandı. Eldivenin üst kısmına yerleştirilen özel bir cep, steril kalemle yazılan notların içindeki kağıda geçmesini sağlıyor. Bu sayede, ameliyat sırasında steril alan dışına çıkmadan, hızlı ve güvenli bir şekilde malzeme sayımı yapılabiliyor. Ameliyathanelerde Hasta Güvenliği ve Kriz Yönetimine Destek İskilip Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Çalmaz, ameliyathane ortamında karşılaşılan zorluklardan yola çıkarak sayım eldiveni fikrinin ortaya çıktığını belirtti. Ameliyathanelerde hasta güvenliğinin öncelikli olduğunu ve malzeme sayımının titizlikle yapılması gerektiğini vurgulayan Çalmaz, bu eldivenin ameliyat sürecinde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı kriz yönetimini kolaylaştırdığını dile getirdi. Eldiven sayesinde ameliyat süresinin uzaması, personel değişiklikleri veya ek malzeme gereksinimleri gibi durumlar daha etkin yönetilebilecek. Cerrahi Hemşirelerin İş Yükünü Hafifletiyor Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Yılmazel, steril eldivenlerin kullanımının enfeksiyon riskini azaltmada kritik rol oynadığını ifade etti. Tasarlanan sayım eldiveninin sadece sterilitenin korunmasına katkı sağlamadığını, aynı zamanda ameliyat sırasında malzeme sayımının güvenli ve doğru yapılmasına da olanak tanıdığını söyledi. Aynı fakülteden Dr. Öğretim Üyesi Remziye Cici ise, ameliyathane hemşirelerinin malzeme sayımı esnasında yaşadığı stresi önemli ölçüde azalttığını, böylece hasta güvenliğinin artırıldığını aktardı. Yenilikçi Tasarım Tescil ve Faydalı Model Başvurusu Sürecinde Sayım eldiveni, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tasarım tescili almış durumda. Ürünün faydalı model tescili için de başvuru süreci devam ediyor. Bu yenilik, sağlık alanına ve bilime önemli bir katkı sağlamasının yanı sıra, ameliyathanelerde çalışan sağlık personelinin iş yükünü azaltacak, ameliyat süreçlerinin daha güvenli ve verimli geçmesine destek olacak.