2025’in en yaşanabilir şehri belli oldu! Zirvedeki büyük değişim!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Dünyanın en yaşanabilir şehirleri listesinde 2025 yılı itibarıyla büyük bir değişim yaşandı. Economist Intelligence Unit’in (EIU) hazırladığı Küresel Yaşanabilirlik Endeksi’nde Danimarka’nın başkenti Kopenhag, uzun süredir listenin zirvesinde bulunan Avusturya’nın başkenti Viyana’yı geride bırakarak yeni birinci oldu. Kopenhag’ın bu başarısında şehrin sunduğu istikrarlı sosyal yaşam, güçlü altyapı yatırımları ve yüksek eğitim kalitesi önemli rol oynadı. Ayrıca şehir, çevre dostu politikaları ve gelişmiş toplu taşıma sistemi ile yaşam kalitesini artırmayı başardı. EIU raporunda Kopenhag, istikrar ve altyapı alanlarında en yüksek puanları alarak listenin başında yer aldı. Öte yandan, Viyana son dönemde yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle puan kaybı yaşadı. 2024 yılında gerçekleşen bomba ihbarları ve bu yıl ortaya çıkan saldırı planları, şehrin “istikrar” kategorisinde önemli gerilemelere yol açtı. Bu gelişmeler, Avrupa’nın bazı büyük şehirlerinin sıralamadaki yerini etkilerken, Kopenhag gibi şehirler öne çıktı. Raporun dikkat çekici bir diğer sonucu ise Suudi Arabistan’ın Al Khobar kentinin yaşanabilirlik sıralamasında kayda değer bir yükseliş göstermesi oldu. Sağlık ve eğitim alanındaki gelişmeler sayesinde Al Khobar, 135. sıraya çıkarak listenin alt sıralarından üst sıralara tırmandı. Buna karşın Suriye’nin başkenti Şam, siyasi ve sosyal sorunlar nedeniyle listenin en alt sırasında yer almaya devam etti. Sağlık hizmetleri ve kamu altyapısındaki eksiklikler, Şam’ın yaşanabilirlik açısından zor bir durumda olduğunu gözler önüne serdi. EIU’nun yaşanabilirlik endeksi; istikrar, sağlık hizmetleri, kültür ve çevre, eğitim ve altyapı gibi kriterler temel alınarak 173 şehirde yaşam kalitesini değerlendiriyor. Kopenhag’ın zirveye çıkması, sürdürülebilir şehirleşme ve toplumsal huzurun yaşanabilirlikte ne denli etkili olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu sonuçlar, şehirlerin geleceğe yönelik politikalarını belirlerken, yaşam kalitesini artırmaya yönelik adımların önemini ortaya koyuyor. Dünya genelinde birçok şehir, vatandaşlarına daha güvenli, sağlıklı ve konforlu yaşam alanları sunabilmek için yatırımlarını artırmaya devam ediyor. (Gerçekgündem)

Geri