2025 yılının ilk buğdayı satışa çıkarıldı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
2025 yılının ilk hasat edilen buğdayı dün Keşan Ticaret Borsası’na getirildi. 16 yaşında olan genç çiftçi Fatih Doğan’ın ürünü olan buğday, Keşan Ticaret Borsası’nda yapılan salon satışı ile satışa sunuldu. Saat 11.00’de Keşan Ticaret Borsası’daki ilk satışa Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Göksel Bilgin, TMO‑TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi Müdürü Tarık Dinç, Keşan Ziraat Odası Meclis Üyesi Salih Gülfidan, üreticiler ve üyeler katıldı. Satış öncesi ilk olarak konuşan Borsa Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, ilk hasattan elede edilen buğdayın satışının hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, ilk üretici olan genç çiftçi Fatih Doğan’ı kutladı ve şunları söyledi. “İpsala Ticaret Borsası Başkanımız merhum İbrahim Girgin’i de burada söylediği İnadına Üretim İnadına Üretim sözüyle anmak istiyorum. Satışın bölgemize, ülkemize, üretene, alıp satana hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi. Uslu’dan sonra söz alan Kaymaz’da açılışa katılan herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi. “ Daha önce 2025 yılı arpanın ilk salon satışını gerçekleştirdik. O gün ne konuştuysak, bugünde onları tekrar etmeye gerek yok. Verim düşüklüğünde üreticinin bir memnunityetsizliği ortaya çıkabilir. Oluşan taban fiyatının piyasa ile örtüştüğünü o gün de belirtiyoruz. Bugün de belirtiyoruz. Ama verim düşük olduğu için bu sorun yaşattı. Satışımızın hayırlı olmasını bekliyorum. Ben de burada İbrahim Girgin arkadaşımı anarak İnadına Üretim İnadına Üretim diyorum” Kaymaz’dan sonra söz alan Şapçı’da tüm katılımcıları selamladıktan sonra yaptığı konuşmada şunlara vurgu yaptı. “Üretici mutluysa, para kazanıyorsa üretmeye devam eder. Görünen o ki buğdayda ortalamanın altında olacak. Fakat verim iyi olursa üreticilerimizin kazanacaklarını düşünüyorum. Verim iyi olmazsa çiftçilerimiz bu yıl zarar etmek zorunda kalırlar. Zarar ederlerse de önümüzdeki yıl bu işi hevesle yapmaya devam etmezler. Umarım buğday da düğünlü bir hasat olur. Ben de merhum İbrahim Girgin başkanımın dediği gibi ben de İnadına Üretim İnadına Üretim diyor, sezonun hayırlı olmasını diliyorum.” Keşan Ziraat Odası Meclis Üyesi Salih Gülfidan’da Şapçı’dan sonra tim katılımcıları selamlayarak şöyle konuştu. “Üretim sıkıntılı bir şekilde gerçekleşti. Don ve kuraklık ürüne eksi anlamda yansıyacak olarak gözüküyor. Buğday da 350-400-450 Kg gibi gözüküyor. Üstü olacak mı? Ama parça parça olacaktır. Ama genel anlamda çok verim olacağını zannetmiyorum. 400- 450 kg verim üzerinden bugün kü maliyete bakacak olursak çiftçi dönüm başı 1.000 ile 1.500 arası para kazanacak. Daha da artarsa bu rakamda biraz artacaktır. Yetkililer bunu göz önünde bulundurması gerektiğine inanıyorum. Hasat yeni başlıyor, inşallah biz yanılırız, çiftçi para kazanır. Çiftçi üretimde kalıtr. Çiftçi olarak yaş ortalamamız bir hayli yükseliyor. Biz 45-50 yaşlarındayız, biz kendimizi genç addediyoruz. Bizim arkamızda bu işi yapacaklar yok. Çoluğunu çocuğunu kırsalda tutmuyor, bir işe gönderiyor. Bu fiyatklar biraz daha revize edilirse çiftçi biraz daha refaha ulaşır. Bizim bölgemizde üretilen mahsulun bölgemize faydası olmuyor. Bizim olan topraklar global şirketlere geçiyor. Çiftçi tarlasını satıyor ama kime sattığını bilmiyor. Traım arazileri satışıoyor, boş olarak duruyor. Cumhurbaşkanımız ne diyor. Bir karış toprak boş kalmayacak. Ayrıca biçerdöverlerin bakımı da verim açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca lütfen yol kenarlarından geçerken sigara izmaritini atmayın. Ayrıca cam şişeleri de tarla kenarlarına bırakmayalım. Havaların sıcak olması bu da büyük tehlike yaratmaktadır” dedi. Gülfidan’dan sonra konuşan TMO‑TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi Müdürü Tarık Dinç, gerçekleştirilen ilk arpa salon satışına ilişkin değerlendirmede bulundu. Dinç, bir önceki yıl uygulanan alım politikalarının bu yıl da sürdürülmesi yönünde planlar olduğunu ifade etti. “Randevu alma sistemi bir aksilik olmazsa önümüzdeki hafta açılacak, bir sonraki hafta ise ürün alımları başlayacaktır. Randevular yine TMO üzerinden alınacak.” dedi. 40 BİN TON KAPASİTEYLE HAZIRLIK TAMAM Keşan’da TMO‑TOBB LİDAŞ’ın bu yılki alım kapasitesi 25.000 ton, Trakya Evren Lisanslı Depoculukta ise 15.000 ton seviyesinde. Bu şekilde toplamda yaklaşık 40 bin ton ürün alımı gerçekleştirilebilecek. Depo kapasitelerinde doluluk yaşanması halinde, tarlada alım sistemi devreye girecek. “Alternatif çözümler üzerinde TMO’nun bazı çalışmaları var. Bunlar da önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.” şeklinde bilgi verdi. Konuşmaların ardından 2025 yılının Fatih Doğan tarafından ilk hasadı yapılan buğday satışa çıkarıldı. 13.50 TL’den satışa çıkarılan buğday ürünü Topaloğlu Zahirecilik tarafından satın alındı. Daha sonra Keşan Ticaret Borsası tarafından ilk ürünü getiren Fatih Doğan’a plaket ve Keşan Ziraat Odası tarafından da 3.000 TL’lik hediye çeki takdim edildi.

Geri