A
Admin
Yönetici
Yönetici
İtalya, okul çağındaki öğrencilerin eğitim performansını artırmak ve dijital bağımlılığın olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla önemli bir adım attı. Eğitim Bakanı Giuseppe Valditara’nın imzaladığı yeni genelge ile gelecek eğitim öğretim yılından itibaren lise öğrencilerinin okul saatleri içinde ve derslerde cep telefonu kullanımı yasaklandı. Daha önce yalnızca ilkokul öğrencilerini kapsayan bu yasak, şimdi liselileri de içine alacak şekilde genişletildi. Bakan Valditara, yaptığı açıklamada, akıllı telefonların özellikle ergenlerin sağlığı ve okul başarısı üzerindeki olumsuz etkilerinin bilimsel araştırmalarla net bir şekilde ortaya konduğunu belirtti. Bu nedenle, telefon kullanımına yönelik bu düzenlemenin ertelenemez bir ihtiyaç haline geldiğini vurguladı. Yeni kurala göre, sadece engelli ya da özel öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler ile gerekçeli bireysel durumları olanlar telefonlarını eğitim desteği amacıyla kullanabilecek. Ayrıca, bilişim ve telekomünikasyon alanlarındaki teknik eğitim programları gibi müfredatın gerektirdiği özel durumlarda telefon kullanımı serbest olacak. Valditara, Temmuz 2024’te yayımlanan genelgeyle ilkokul ve ortaokul öğrencileri için getirilen telefon yasağının ardından, lise öğrencilerini de kapsayan bu adımla dijital dünyanın eğitim üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Yeni uygulamanın 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu karar, İtalya’da eğitim sisteminde teknolojinin kontrollü ve bilinçli kullanımı açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Öğrencilerin daha dikkatli ve verimli bir öğrenme ortamında bulunması amaçlanırken, dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için benzer önlemlerin diğer ülkelerde de örnek teşkil edebileceği düşünülüyor. (Sözcü)